Tajne Meda

Svakom teglicom Vam otvaramo tajne našeg meda. Vrhunski kvalitet namirnica kombinujemo sa umećem pravljenja meda i mednim mešavinama. Vreme je da i Vi okusite delić naše medene čarolije...

Zapratite nas na Instagramu

© 1986 Tajne Meda – Pčelarstvo Ćukalović

 

Domaći Med

Tajne Meda / Domaći Med

Dokazane zdravstvene vrednosti domaćeg prirodnog meda

Prvi istorijski podaci o upotrebi meda javljaju se još u sumerskim i vavilonskim tekstovima pisanim klinastim pismom.

Verovali ili ne med se pominje i u drevnim tekstovima kao što su indijske Vede, Biblija, jevrejska Tora, Kuran. Poznato je i da su stari Egipćani koristili med u ishrani, ali i kao najbitniji sastojak u tečnosti za balzamovanje.

Više o istoriji korištenja meda možete pročitati ovde.

Dugo vremena prateći istoriju upotrebe meda saznajemo da je med bio jedini zaslađivač koji je bio široko dostupan ljudima pre masovne proizvodnje šećera.

Većina bakterija ne može rasti u medu. Prirodan med sadrži male količine vodonik-peroksida, inhibirajući rast mikroba. 

Poznato je da ljudi vole med jos od kamenog doba.

Slike nadjene isklesane u kamenu koje se odnose na berbu meda na pvi pogled izgeledaju kao da su iz crtanog filma o Vini Pu (Winnie-the-Pooh), a datiraju oko 8000 godina pe nove ere.

Pčelinji vosak pronađen je i na grnčariji koja datira čak iz 7000 godina pre nove ere a veruje se da je najverovatnije korišten za hidroizolaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Stari Egipćani nudili su med bogovima na dar. Istorija nam govori i o uzganjanju pčela u Starom Egiptu.

Da li ste znali da je oznaka za pčelu u hijeroglifima stajala uz imena kraljevske loze pokazujući koliko su pčele bile cenjene.

Kada pričamo o korišćenju meda u kuhinji, Egipćani su pravili i kolače sa medom i darivali ih kao žrtvu svojim bogovima a zatim su ga kao i Rimljani , Kinezi koristili kao lek za rane ovde, zatim za lečenje groznice i stomačnih tegoba.

Danas možemo u raznim tekstovima naići na zagovornike prirodnog meda koji zagovaraju njegova čudesna lekovita svojstva, tvrdeći da prirodan med može da spreči rak i bolesti srca, da smanji čireve, da olakša probavne probleme, reguliše šećer u krvi, umiruje kašalj i bol u grlu i poveća atletske performanse.

Ali koliko je ovih tvrdnji, bilo drevnih ili savremenih, dokazala nauka?

Antibakterijska svojstva

Nema sumnje da med ima moć da ubije bakterije.. Studije su pokazale da je efikasan protiv desetine sojeva, uključujući Ešerihiju koli (Escherichia coli) jer utiče na gam pozitivne kao i na gram negativne bakterije. Pored toga istraživanja su pokazala da prirodan sirov med takođe utiče i na salmonelu.

Samim tim prirodan med predstavlja jedan od najstarijih tradicionalnih lekova.

Šta med čini antimikrobnim?

Većina pčela deponuje vodonik peroksid u medu dok sintetišu cvetni polen. Dodajte tome i informaciju da je med prirodno kiseo, i imate recept za antibakterijska svojstva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Dr V. Dž. Seket (W. G. Sackett) sa Poljoprivrednog koledža države Kolorado (Colorado Agriculture College), bakteriolog po struci, rešio je da ispita med. On priznaje da nikako nije verovao u sposobnost meda da uništava opasne bakterije. Zato je, u svojoj laboratoriji, kulture klica raznih zaraznih bolesti stavljao u čist prirodan sirov med. Rezultati su ga zapanjili.

Već posle nekoliko sati, a najviše za nekoliko dana, ti mikroorganizmi su počeli da umiru jedni za drugima. Klice koje izazivaju tifusnu groznicu uginule su za 48 časova. Njima slične klice, izazivači tifusa A i B tipa, uginule su za samo 24 časa. Jedan manje poznati mikroorganizam koji se često nalazi u stolici i pijaćoj vodi, a liči na bacil tifusa, bio je mrtav posle 5 časova. Izazivači hronične bronho-pneumonije uginuli su četvrtog dana, kao i bakterija koja se povezuje za čitav niz bolesti kao što su peritonitis, pleuritis i gnojni apcesi. Bacil dizenterije bio je uništen za 10 časova.

Svi ovi nalazi opisani su u Biltenu br. 252 eksperimentalne stanice u kojoj je dr Seket izvršio svoje oglede. U tim eksperimentima dr Seket nije bio usamljen. Njegove oglede ponovili su i potvrdili dr A. P. Startevant , bakteriolog iz Entomološkog biroa (Bureau of Entomology) u Vašingtonu, A. Dž. Lokid (A. G. Lockhead) iz Odeljenja za bakteriologiju Univerziteta u Otavi, i mnogi drugi.

Med ublažava kašalj i upalu grla

Studija sprovedena na 139 dece otkrila je da med ima bolje dejstvo u ublažavanju noćnog kašlja i poboljšavanju poboljšanju sna od popularnog dekstrometorfana za suzbianje kašlja i antihistaminika difenhidramina.

Drugo istraživanje sprovedeno na 105 dece pokazalo je da med takođe nadmašuje dekstrometorfan u suzbijanju kašlja noću.

Studije u Italiji, koristeći planinski cvetni smed kao i isttraživanja rađena u Izraelu otkrili su da med nadmašuje placebo u smanjenju noćnog kašlja i problema sa spavanjem kod dece sa respiratornim infekcijama.
Ali, budite vrlo oprezni. Med se ne sme davati deci mlađoj od jedne godine, jer probavni sistem odojčadi nije razvijen i ne može da se bori protiv spora koje izazivaju botulizam..

Tri studije urađene u laboratoriji za sportsku hranu na Univerzitetu u Memfisu otkrile su da je med bolji od glukoze ili šećera u davanju snage sportistima za veću izdržljivost. Neke od studija su takođe otkrile da med igra važnu ulogu u regulisanju glukoze u krvi, pa postoje studije koje kažu da livadski med pomaže dijabetičarima za regulaciju glukoze u krvi. Ali ukoliko ste dijabetičar sa ovom informacijom treba rukovati vrlo oprezno i konsultovati se sa Vašim lekarom ili endokrinologom. Jer ne smemo da zaboravimo da se med metaboliše u organizmu kao šećer, kao i regularni šećer, melasa ili javorov sirup.

Proizvodnja meda

Pčele su kako mi to u šali umemo da kažemo prirodni apotekari a nauka ih definiše kao “visoko produktivne insekte.” Opisuje ih kao produktivnu vrstu zato što ostvaruju mnogo više proizvoda nego što je njima za njihov zivot, preživljavanje, razmnožavanje potrebno. Tu je čovek pronašao i sebe radi svojih zdravstvenih potreba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Ono što je najbitnije kod proizvodnje Eko meda je da se čovek ne meša u posao pčela, da med vrca samo ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju i ukoliko je “preteklo” za njega. Takav med se do potrošača dostavlja onako kako je izvađen iz košnice, netaknut.

1. Antioksidativni efekti

Istraživači veruju da neke od glavnih koristi meda potiču od iz njegovih antioksidanata. Prirodni med sadrži niz jedinjenja koja deluju kao antioksidanti, uključujući fitohemikalije , flavonoide i askorbinsku kiselinu. Antioksidanti smanjuju oksidativni stres u telu uklanjajući slobodne radikale. Naučnici su povezali oksidativni stres sa nizom hroničnih zdravstvenih stanja, uključujući mnoge karcinome. Primenom ishrane bogate antioksidansima ljudi mogu da umanje rizik od hroničnih bolesti.

Neki veruju da pasterizacija smanjuje broj antioksidanata u medu, što znači da pasterizovani med nema iste koristi kao i sirovi med.

2. Ishrana

Med je jedan od najboljih prirodnih proizvoda jer poseduje brojna lekovita i nutritivna svojstva, koja ga čine nezaobilaznim delom zdrave ishrane.

Med sadrži specifične hranljive sastojke koji ga čine zdravim dodatkom ishrani. Tačna hranljivost i hemijski sastav prirodnog sirovog meda varira od države do države jer delom zavisi od toga iz koje vrste cveća pčele skupljaju svoj nektar.

Kako pčela bira cvet na koji će da sleti možete pročitati ovde.

Bez obzira na varijaciju sastojaka jedno je zajedničko svim medovima. Med sadrži lekovita jedinjenja, poput antioksidansa, aminokiselina i vitamina.

Jedna kašika ili 21g (sirovog) prirodnog meda sadrži 23 kalorije i 6g šećera. Ove vrednosti mogu varirati u zavisnosti od vrste meda, podneblja.Prirodni med prirodno sadrži vitamine i minerale:

  • Niacin
  • Riboflavin
  • Pantotenske kiseline
  • Kalcijum
  • Magnezijum
  • Mangan
  • Kalijuma
  • Fosfora
  • Cink

#1: Prirodan med pomaže pri brzom zarastanju rana:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Od davnina je med pomagao u zarastanju rana. Iz dva razloga: med ima protivupalno dejstvo koje smanjuje oticanje rane i ima antimikrobno delovanje koje ubija klice i uklanja infekciju. Danas proizvođači meda na Novom Zelandu i u Australiji testiraju med u laboratorijama kako bi prikupili uzorke sa najvećom aktivnošću ubijanja klica. Ove vrste meda imaju oznaku „antiseptik“ i prodaju se kupcima. Na žalost kod nas interesovanje za med nije još uvek dostiglo taj nivo.

#2: Med je dobar za vaše zube

To su otkrili istraživači na Novom Zelandu

  • Neobrađen (sirov) prirodan med štiti od truljenja zuba
  • Prirodan med smanjuje količinu kiseline koju stvaraju bakterije u ustima odgovorne za propadanje zuba
  • Netaknut med iz košnice, odnosno nefiltritan sadrži enzim koji stvara vodonik peroksid koji može da se bori protiv parodontalne bolesti i gingivitisa
  • Prirodan med se uspešno bori se protiv infekcije desni i veoma brzo smanjuje oticanje i bol

Smatra se da sirovi med pomaže i u sprečavanju propadanja zuba jer smanjuje količinu kiseline u ustima odgovornu za propdanje zuba.

#3: Med je dobar za dečiji kašalj

Kada vašem detetu procuri nos ili ima uporan kašalj…šta radite? Trčite po lekove? Evo predloga: .

  • Pomešajte 1 kašiku toplog meda i malo cimeta u prahu
  • Dajte ovu medenu smešu svom detetu po 2 kašičice dnevno dok simptomi ne nestanu
  • Takođe im dajte ovu mednu mešavinu za lep san

Pitate se kako je moguće da med pomaže kod toga?
Med ubija viruse, bakterije i sadrži veliku količinu antioksidanata koji pomažu u borbi protiv infekcije. Ništa Vas ne košta da pokušate. Možda se i iznenadite. Naravno med nikako nije zamena za prepisanu terapiju.

#4: Energija bez kofeina da li je moguća?

Svi znamo kako nam energetsko piće ili šoljica kafe daje energiju. Međutim, postoji zdravije rešenje za energiju…med.  

Deci je takođe potrebna kontinuirana energija, pa mame vredi pokušati, zar ne?
Odbacite energetska pića i kafu u preteranim količinama i svakog dana uzmite po 1 kašičicu meda. Probajte stvoriti zdravu naviku.

Svaka kašika meda pruža:

  • 17 grama visokokvalitetnih ugljenih hidrata
  • Kombinacija različitih B vitamina
  • Esencijalni minerali, kalcijum i magnezijum u prirodnom, bio-raspoloživom obliku

Med je neverovatan izvor neprekidne energije za decu. Npr. mogu umočiti krišku jabuke u med kao užinu.

Ako tome dodamo polen koji je prava riznica vitamina i minerala, mnogo ste pomogli Vašem organizmu samo sa jednom kašikom prirodnog meda.
Polen se pored perge smatra kraljem apiterapije jer ima antigljivično, antimikrobno, protivupalno, hepatoprotektivno, imunostimulativno i antivirusnodejstvo. Takođe, poznato je da određeni sastojci polena imaju antioksidativna dejstva.

Polen sadrži esencijalne aminokiseline, vitamine, fenolne komponente, biljne pigmente (hlorofil, karotenoide) koji deluju kao snažni prirodni antioksidansi. Istraživanja su pokazala da sastav kao i biološka vrednost polena zavise od vrste i tipa biljne vrste, geografskog porekla, klimatskih uslova, prerade, skladištenja i čuvanja polena. Ono što volimo da istaknemo jeste da mi polen koristimo svež, ne sušimo ga. Kada ga sakupimo odmah ga stavljamo u naše mešavine kako bi iskorištenost svežeg polena bila što veća.

#5: Prirodan med gradi imuni sistem

Svi žele da budu zdravi, što znači da imaju jak imuni sistem koji se bori protiv bolesti, prehlade, gripa i niza drugih zdravstvenih problema.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Med pomaže stimulaciju proizvodnje imunih ćelija u telu, a sa više i jačim imunim ćelijama lakše je ostati zdrav. Sirovi prirodan med sadrži probiotske bakterije koje podstiču imunitet da nas održava zdravim.

Ukoliko Vas interesuju neke od naših mednih mešavina sa biljem, tinkturama, polenom možete nam pisati ovde.