Tajne Meda

Svakom teglicom Vam otvaramo tajne našeg meda. Vrhunski kvalitet namirnica kombinujemo sa umećem pravljenja meda i mednim mešavinama. Vreme je da i Vi okusite delić naše medene čarolije...

Zapratite nas na Instagramu

© 1986 Tajne Meda – Pčelarstvo Ćukalović

 

Eko Med

Tajne Meda / Eko Med

Bez veštačkih dodataka

Najšešći problem kod kupovine komercijalnog meda u prodavnicama je to što istraživanja pokazuju da to često nije prirodan med a i ako imate sreće da kupite prirodan med, da li je to i Eko med?

Jedan od osnovnih pokazatelja pravog prirodnog meda jeste kupovina kristalisanog meda kojom možete izbeći da se pitate šta je to što ste kupili. Da li je med pravi i da izbegnete da se nađete ispred kompjutera guglajući “Kako prepoznati pravi med”.

O Kristalizaciji meda smo pisali ovde.

Kristalizacija je jedan od privh sigurnosnih pokazatelja

Proveru prirodnosti meda mozete uraditi i u kućnim uslovima tako što ćete u kupljeni med koji je u tečnom stanju ubaciti kašikicu kristalisanog meda koja bi trebala izazvati prirodnu kristalizaciju.

Naravno pod uslovom da ta Vaša kašikica kristalisanog meda koju ubacujete u tek kupljeni med koji želite da testirate jeste zaista kašikica sa prirodnim medom koji ste kupili od proverenog pčelara.

Više o tehnikama provere da li je med pravi možete čitati ovde.

Ukus i boja meda

Svi medovi imaju prirodne i cvetne ukuse za razliku od veštackih medova koji mogu biti tretirani raznim ekstratima da bi se dobila odredjena vrsta, boja i ukus meda.

Prirodan med može biti različitih boja koje variraju u zavisnosti od vrste meda, od svetlo žute, prozirne do tamno braon, tamno zelene i crne kao što su često šumski med, med od vrijeska, pravi borov med koga ne treba mešati sa medom od borovih iglica.

Med od borovih iglica nije pravi med o tome možete pročitati ovde.

Kada pričamo o boji meda, ne znači da su ovi medovi obavezno tamne boje, moramo znati da šumski med, medljika ili borov med može biti i crvenkaste boje.

Ono što često volimo da pokažemo našim ljubiteljima ove superhrane jeste da dva ista meda odnosno med koji dolazi iz npr. Lipove šume ali sa različitih lokacija može biti potpuno drugačije boje i ukusa.

Biljni i životinjski svet je živ, promenlijv. Samim tim dva ista cveta ne mirišu isto, nemaju isti intentiztet boje niti je nektar koji pčelice skupljaju isti.

Ukoliko Vas interesuje kako pčela bira cvet na koji će da sleti više o tome možete pročitati ovde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Proizvodnja meda

Pčele su kako mi to u šali umemo da kažemo prirodni apotekari a nauka ih definiše kao “visoko produktivne insekte.” Opisuje ih kao produktivnu vrstu zato što ostvaruju mnogo više proizvoda nego što je njima za njihov zivot, preživljavanje, razmnožavanje potrebno. Tu je čovek pronašao i sebe radi svojih zdravstvenih potreba.

Ono što je najbitnije kod proizvodnje Eko meda je da se čovek ne meša u posao pčela, da med vrca samo ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju i ukoliko je “preteklo” za njega. Takav med se do potrošača dostavlja onako kako je izvađen iz košnice, netaknut.

Vrcanje meda (ekstracija meda iz saća)

Pošto smo već pomenuli da pčele ostvaruju mnogo više odnosno veću prozivodnju nego što je njima u toku godine potrebno odredjene količine ostvarenog viška proizvoda ostaju i pčelaru. Koliko će nam ostati zavisi od godine do godine.

Svako ko sebe zove pčelarom i ko vodi računa o svojim pčelama mora da im ostavi dovoljne količine meda i više od toga, kako bi prezimile i ušle snažne u narednu godinu odnosno u prvi pašni period koji budi zajednicu. Više o selidbi pčela “paši” i kako to izgleda kod nas,  možete pogledati na našem Youtube Kanalu Tajne Meda

Zato je jako važno da količine meda u našim uslovima pčelarenja nisu manje od 20 i nešto kilograma po zajednici. To je jedan od garanta da će pčelinje zajednice uspešno i bez nedostataka u pogledu hrane stići do prvih lepih dana, odnosno cvetanja visibabe, kukureka, drena, pa preko leske do vrbe.

To je period koji nas je uveo u početak aprila meseca gde je zajednica pravilnim radom odnosno uvodjenjem u zimu takozvanim “zazmiljavanjem” sigurno izašla i postigla očekivani broj pčela koji je uvodi u pašu uljane repice pred pripremu za sledeću jako važnu bagremovu pašu.

Moramo napomenuti da su pčele na bagremovoj paši( pod uslovom da bagrem medi i da su vremenske prilike kako treba) kao preporodjene. Jer bagrem izuzetno blagodetno deluje na sve pčelinje zajednice od srednje razvijenih do jakih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Meda imamo u ograničenim količinama i listu čekanja

Na žalost poslednjih godina vremenske prilike nisu sjajne i ne mede svi delovi Srbije jednako, tako da pčelar nikada ne zna koliko će meda imati. Samim tim  i sami se već godinama nalazimo u situaciji da med rasprodamo pri vrcanju meda a da prava jesen nije još ni počela.

To znači da na našu veliku žalost kao i na žalost naših vernih potrošača meda odnosno kupaca, svake godine pravimo listu svih onih koji žele da budu obavešteni o terminima vrcanja i da direktno dolaskom na naše pčelinjake ili putem socijalnih mreža, telefona mogu sebi da obezbede teglu meda.

Ukoliko ste zainteresovani i želite da Vas obaveštavamo o Važnim novostima koji se tiču vrcanja meda ili zanimljivostima sa naših pčelinjaka možete nam pisati ovde. 

Jako loša “medna godina” kako mi to pčelari nazivamo može da predstavlja veći problem za potrošače nego za pčele i pčelare. Zašto?

Zato što pčele u toku godine sebi stvore dovoljno hrane za zimovanje  ali ne i tržišnih viškova, što znači da pčelari koji se bave Eko pčelarenjem ostavljajući i više nego dovoljno meda za pčele da prezime često nema ni par kilograma meda za sebe. Sve to dovodi do problema  uvoza i proizvodnje  falsifikovanog meda na našem tržištu u nedostatku pravog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Prirodni med od proverenog pčelara

Najvažnije je kupovati med od pčelara koga lično poznajete ukoliko je to naravno moguće.

Uvek kupujte med od pčelara čiji su se pčelinji proizvodi do sada pokazali kao vredni potrošačevog poverenja.

Ukoliko ne poznajete nikoga, verujemo da oko sebe imate nekoga ko ima “svog proverenog pčelara” i može Vam ga preporučiti.

Od koga kupiti pravi prirodan med?

Svi pravi proizvođači meda odnosno pčelari svoje kupce doživljavaju kao deo jedne velike porodice i jako im je stalo kako do njihovog zdravlja tako i do mišljenja istih. I ne postoji ništa čime bi to poverenje poljuljali.

Poverenje se inače u pčelarstvu  stiče jako teško i potrebne su godine pravilnog rada sa pčelama.

Svi savesni pčelari koji se pčelarstvom bave iz ljubavi su svesni da je izuzetno malo nepažnje potrebno kako bi se to  poverenje nepovratno izgubilo.

Prirodno rojenje pčela i proizvodnja matica

Poverenje treba sačuvati i kod svojih pčela. Osnovna krilatica pčela kako je naš pradeda umeo reći  je “da postigne maksimum i da se razmnožava”.

Evidentno je da su prirodno proizvedene matice u rojidbenom nagonu u zajednici visoko kvalitetne zato što je zajednica prepoznala vreme kada je potrebno da ih proizvede i to je jedan prirodni proces koji pčelar treba  maksimalo da ispoštuje i da od ponudjenih matičnjaka proizvede na prirodan način rojeve koji bi se inače sami od sebe napravili.

Danas na žalost sve više vidimo mogućnost presadjivanja jaja, larvi, proizvodnju vešatačkih matica, rezanje krila maticama.

Međutim u našoj pčelarkoj praksi mi preferiramo da zajednice koje mi procenimo da su dobre i čiji je genetski kod dobar  uvedemo u prirodno rojidbeno stanje kako bismo na prirodan način iskoristili njihove matičnjake za proizvodnju rojeva.

Tako da ne remetimo njihovo htenje za postizanjem biološkog maksimuma i proizvodnju matičnjaka radi daljeg razmnožavanja sem onako kako to priroda želi. Odnosno pčelarski rečeno ne remetimo i ne mešamo se u puštanja rojeva u prirodu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Ne koristimo veštačke satne osnove samo prirodno saće

Šta je veštačka satna osnova od koje pčele prave saće možete pročitati ovde. 

Svaka naša zajednica tokom godine dobija prazne ramove koji nisu zaposednuti sa satnom osnovom koje pčele iskljucivo izvlače sa 100%  prirodnim voskom i u njega lageruju odnosno skladište med.

Tako da na taj način dobijamo  Eko sace  i Eko med, odnosno med koji je pčela lagerovala u prirodno izvučeno stanište.

Jako je poželjno i blagodetno za očuvanje čovečijeg zdravlja  u manjim kockicama sažvakati i progutati Eko saće u kompletu sa Eko prirodnim medom.

O blagodetima Eko Saća smo pisali i na našoj Instagram stranici: 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Žvakanje Eko Saća blagodetno deluje na usnu duplju pošto su svi medovi bakteroicidni (od engleske reči bactericidal) neki više, neki manje, pozitivno deluju i na crevnu floru i na još mnogo toga. Ukoliko smo Vas zainteresovali da saznate više o Prirodnom Eko Medu i o blagodeti Eko Saća možete pročitati ovde

Summa Summarum

Za naš med kažemo “Kako dato od Boga tako u tegli”. Na taj način našim kupcima nudimo 100% prirodan med, odnosno prirodni proizvod onakvim kakvim ga je priroda napravila.

Kako je naš čuveni čukundeda umeo da kaže “Nemoj da radiš ništa što pčela nije radila.“ još jednom naglašavajući da naš med do kupaca stiže netaknut onako kako ga je sama priroda i pčela napravila.

Ono čime se posebno ponosimo je i tradicija koju smo preuzeli od predaka i već preko trideset godina i kao nasledno koleno još od 1888. godine funkcionišemo kao Medno Biljna Apoteka.

U naš Eko Med u zavisnosti od Vašeg zdravlja pravimo namenske medno biljne mešavine a više o tome možete videti ovde.