Tajne Meda

Svakom teglicom Vam otvaramo tajne našeg meda. Vrhunski kvalitet namirnica kombinujemo sa umećem pravljenja meda i mednim mešavinama. Vreme je da i Vi okusite delić naše medene čarolije...

Zapratite nas na Instagramu

© 1986 Tajne Meda – Pčelarstvo Ćukalović

 

Prirodan Med

Tajne Meda / Prirodan Med

Prirodan med kao hrana i lek

Prema trenutno važećem Pravilniku o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela na teritoriji Republike Srbije:

„Med je prirodna, slatka supstanca koju proizvode medonosne pčele (Apis mellifera) preradom nektara biljaka, ili iz sokova sa živih delova biljaka, ili sakupljanjem ekskreta insekata koji se hrane sišući sokove sa živih delova biljaka, koje pčele sakupljaju, prerađuju i dodaju sopstvene specifične supstance, dehidriraju i odlažu u ćelije saća do sazrevanja“.

Zašto je bitno da je prirodan med i sirov med? I da li svaki med može da nosi epitet sirovog meda i zdravog slatkiša?

Šta zaista znači kada čujemo “sirov med”? I da li je med koji se nalazi u našim prodavnicama sirov? Na Vama je da prosudite.

Prirodni sirov med se najbolje opisuje kao netaknut med odnosno “onakav kakav je u košnici i služi kao pčelinja hrana”. Dobija se vađenjem meda iz saća (košnice). Većina potrošača koja konzumira med često ne bira gde će med kupiti jer nisu upoznati sa procesom pakovanja meda.

Pričajući sa ljudima na našoj pijačnoj tezgi uvideli smo da mnogi ljudi ne znaju razliku između meda kupljenog od malih proizvođača sa porodičnih pčelarskih gazdinstava i meda kupljenog u prodavnici.

Da li se med sa malih pčelarskih gazdinstava filtrira kao onaj u prodavnicama?

Odgovor je ne. Jedini proces čišćenja kroz koji med prolazi kada dolazi sa malih pčelarskih gazdinstava koji vode računa da med koji proizvode bude eko ili organski med jeste da ga sipaju kroz npr. pamučnu medicinsku gazu ili “cetku za med” od rosfraja kako bi se med odvojio od ostataka pčelinjeg voska, polena itd.

To je i jedini proces čišćenja meda koji i mi primenjujemo. Bez aditiva, bez veštačkih dodataka, bez ikakvog uplitanja u prirodu. Samo pročišćen odnosno sipan kroz cetku kako bi se zadržala zrna polena, voska…

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) el

Tako pročišćen, sirovi med se pakuje u staklene tegle i sprema za korišćenje.

Sa druge strane, proizvodnja meda kakavog nalazite u prodavnicama, radnjama, marketima, supermarketima često podrazumeva nekoliko koraka pre pakovanja meda-poput pasterizacije,  filtracije i ultrafiltracije.

Kako prepoznati pravi med?

Više o samim tehnikama prepoznavanja meda koje ljudi koriste i koliko su istinite možete pronaći ovde.

Pasterizacija je proces koji uništava kvas koji se nalazi u medu i kao malo porodično pčelarsko gazdinstvo srećni smo što ne koristimo ni pasterizaciju, ni filtraciju ni ultrafiltraciju.

Zašto neki proizvođači koriste pasterizaciju?

Pasterizacija meda pomaže da se produži rok trajanja meda i da med bude duže u tečnom stanju jer ga potrošači tako više vole. Takođe takozvano “industrijsko” filtriranje i ultrafiltiranje meda uklanja sve ono što se često nalazi u nefiltriranom odnosno prirodnom, sirovom medu a to su ostaci zrna polena, bilja, cveća, i mehurića vazduha, tako da med ostaje duže tečan tvrde tehnolozi. Naši dugogodišnji kupci su se navikli da na površini našeg meda mogu naći i zrnca polena, propolisa, cveća, kažu da im ne smeta, najlakše je izvaditi sve ono što se nalazi na površini a najbitnije je da znaju da dobijaju pravi prirodan med. Tako da ako do sada niste imali nikoga na selu od koga možete kupiti prirodan domaći med, sada možete da kažete da imate nas. 

 

Prehrambrena industrija je nemilosrdna prema medu i filtriranjem i pasterizacijom med ostavlja u tečnom stanju po svaku cenu jer  je ovakav med estetski primamljiv za potrošače kažu neka istraživanja. Što se tiče postupka ultrafiltracije ovaj postupak čini da med bude transparentniji i tečniji, ali samom tom ultrafiltracijom se uklanjaju i korisni hranljivi sastojci kao što su polen, enzimi i antioksidanti.

Sve što niste znali o medu

Prirodno stvojstvo svakog pravog meda je kristalizacija. Odnosno kako mi to narodski volimo da kažemo “Ušećeren med”. To ne znači da je to veštački med. Naprotiv. To znači da je med pravi. Više o tome možete saznati ovde.

Vitamini u medu nastaju tako što svaki med u sebi sadrži odredjen procenat polena koji je izuzetna banka vitamina. Najkompletniji je po tome što u sebi sadrži komplet vitamina od B1 do B12, pored prisutnosti svih ostalih vitamina i minerala.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) el

Vitamin B kompleks sadrži osam vitamina B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B7 (biotin ili vitamin H), B9 (folna kiselina), B12 (komalamin) i svi oni podjednako igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja našeg tela.

Biohemijska uloga u organizmu je povezana sa folnom kiselinom pre svega jer su neophodni za sintezu DNK. Vitamin B12 čija se uloga naglašava poslednjih godina je neophodna za formiranje ćeilja krvi, različitih proteina i za funkcionisanje nervnog sistema

Nasuprot veštačkom medu, sirovi, organski ili eko med sadrži veliku količinu hranljivih materija. Sadrži oko dvadeset dve aminokiseline, preko trideset različitih minerala i širok spektar vitamina i enzima.

Najzanimljivije u sirovom medu jeste da sadrži skoro trideset vrsta bioaktivnih biljnih jedinjenja.  Ta jedinjenja se nazivaju polifenoli i deluju kao antioksidanti. Mnoge studije povezuju antioksidante sa zdravljem, uključujući smanjenu upalu i manji rizik od srčanih bolesti i određenih karcinoma.

Nasuprot sirovom prirodnom medu sa malih pčelarksih gazdinstava, komercijalni, filtirani med iz prodavnice može da sadrži  manje antioksidanata zbog metoda prerade. Na primer, jedna studija je uporedila antioksidante u sirovom i prerađenom medu sa lokalnog tržišta.

Med u prodavnicama sadrži manje minerala, vitamina i polena usled filtriranja kažu istraživanja

Pčele putuju od cveta do cveta sakupljajući nektar i polen. Nektar i polen pčele vraćaju u košnicu, gde ga pakuju u saće i na kraju sve to postaje izvor hrane za pčele.

Pčelinji polen je iznenađujuće hranljiv i sadrži preko dvesta pedeset supstanci, uključujući vitamine, aminokiseline, esencijalne masne kiseline, mikronutrijente i antioksidante.

Ministarstvo zdravlja Nemačke prepoznaje pčelinji polen kao lek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Pčelinji polen poboljšava zdravlje

Studije pokazuju da pomaže u borbi protiv upale i poboljšava rad jetre i naučna istraživanja možete videti ovde i ovde. Takođe, sadrži svojstva koja pomažu u borbi protiv srčanih bolesti i moždanog udara i o svim benefitima polena možete pročitati ovde. Na žalost, postupci obrade poput termičke obrade i ultrafiltracije koji industrija koristi, često mogu potpuno ukloniti pčelinji polen iz meda koji je izuzetno blagodetan za naš organizam.

Širom sveta  poslednjih godina postoji opravdana zabrinutost da se med redovno kontaminira šećerom ili drugim zaslađivačima, kao što je kukuruzni skrob sa visokim sadržajem fruktoze. Zato je jako bitno da med kupujete od malih proizvođača jer time ne samo da pomažete porodičnoj radinosti da opstane nego znate i kakav med kupujete.

ISTRAŽIVANJA DUGOVEČNOSTI

Med se oduvek povezivao  sa nekim zdravstvenim poboljšanjima a u poslednjih desetak godina sve je više istraživanja koje dokazuju benefite korištenja meda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORGANSKI PRIRODAN EKO MED (@tajne_meda) on

Istraživanja dugovečnosti su pokazala da pčelari prvi zbog bavljenja svojim poslom su dugovečniji nego ljudi koji se bave nekim drugim profesijama.

Mnoge studije su takođe pokazale da prirodan med pomaže u smanjenju faktora rizika kod srčanih bolesti, kao što su krvni pritisak i holesterol. Prirodni med pomaže i pri zarastanju rana i leči kašalj.

Međutim, ove zdravstvene prednosti su povezane samo sa sirovim prirodnim medom, jer je bogatiji antioksidantima i drugim korisnim komponentama. Jedna od tih komponenti je enzim nazvan glukozid oksidaza. Ovaj enzim pomaže pri proizvodnji molekula koji medu daju antimikrobna i antibakterijska, antiflamatorna svojstva.

Tužna strana meda ukoliko je filtriran  je što ovaj izuzetno bitan enzim može da se uništi prilikom zagrevanja i filtracije koja je sastavni deo prozivodnje meda koji uglavnom možete naći na policama u prodavnicama.

Ukoliko želite da budete sigurni da med sadrži sve zdravstvene prednosti, najbolje je da koristite prirodan sirov med.

Konzumiranje prirodnog meda kod dece mlađe od godinu dana

Prirodni sirov med može da sadrži spore bakterije Clostridium botulinum.  Ova bakterija  može biti opasna za bebe ili decu mlađu od godinu dana. Može da izazove trovanje botulizmom, što kao posledicu može da ima paralizu, opasnu po život.

Kako deca rastu tako se razvija crevna folora kao i sama creva. Razvijanje crevne flore kod dece omogućava da se zaustavi rast ove bakterije.  To znači da, ukoliko ste detetu mlađem od godinu dana dali sirov med i primetite  neželjene efekte, kao što su mučnina, povraćanje i dijareja, ubrzo nakon jela, obratite se dežurnom lekaru.

Da sumiramo

Iako je prirodni sirov med siguran za zdrave odrasle osobe, može biti opasan za odojčad. Može da sadrži spore ove bakterije , koja može da raste i da se razvija u crevima novorođenčeta.

A o benefitima meda za decu stariju od godinu dana možete videti ovde.